Πυρήνες Βερύκοκου

Πυρήνες Βερύκοκου

Κωδ. Προϊόντος: 143202
Απόθεμα: Διαθέσιμο
Οι τιμές ενδέχεται να αλλάξουν χωρίς προειδοποίηση.

Διαθέσιμες Επιλογές

Περιγραφή

Το βερίκοκο είναι ένα φρούτο που αγαπάμε, με μεγάλη διατροφική αξία και πολλές βιταμίνες. Πολύς λόγος όμως γίνεται τελευταία για το κουκούτσι του βερίκοκου ως το νέο health trend. Τι ισχύει και τι χρειάζεται να προσέχεις;

Τι ισχύει για το κουκούτσι του βερίκοκου

Η σύσταση του πυρήνα του βερίκοκου το κάνει εξαιρετικά θρεπτικό. Συγκεκριμένα, το συστατικό που κρύβεται στο κουκούτσι και το κάνει τόσο σημαντικό είναι η αμυγδαλίνη ή αλλιώς βιταμίνη Β17. Η αμυγδαλίνη θεωρείται η κατεξοχήν αντικαρκινική βιταμίνη και μπορούμε να την βρούμε και στα αμύγδαλα και στα πικραμύγδαλα. Μάλιστα και το κουκούτσι του βερίκοκου έχει πικρή γεύση- ίσως να ήταν και ο λόγος που οι άνθρωποι σταμάτησαν να το καταναλώνουν. Η θεωρία εξήγησης της αντικαρκινικής δράσης της αφορά το κυάνιο που απελευθερώνεται και καταστρέφει τα λυσοσώματα, που περιέχουν ένζυμα ικανά να θανατώσουν εκείνα του καρκίνου. Βέβαια, σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να πούμε πως οι πυρήνες του σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα, ειδικά όταν ο καρκίνος έχει ήδη εμφανιστεί. Κυρίως όμως δρα προληπτικά.

Προσοχή στην υπερκατανάλωση

Στην αγορά και συχνότερα στα βιολογικά καταστήματα, κυκλοφορούν πυρήνες φρούτων που τρώγονται ωμά σαν αμύγδαλα. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση του συγκεκριμένου κουκουτσιού δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 6 πυρήνες, καθώς η δραστικότητα της αμυγδαλίνης μπορεί να γίνει επικίνδυνη για την υγεία μας και να προκαλέσει δηλητηρίαση σε παιδιά και εγκύους, σύμφωνα με τον EFSA (Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφαλείας Τροφίμων). Το κυάνιο που απελευθερώνεται, όπως προαναφέρθηκε, θεωρείται τοξική ουσία.

Η δηλητηρίαση από κυάνιο μπορεί να προκαλέσει ναυτία, πυρετό, πονοκέφαλο, αϋπνία, δίψα, λήθαργο, νευρικότητα, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις και μείωση της αρτηριακής πίεσης, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις να κοστίσει τη ζωή. Το ότι ένα προϊόν είναι φυσικό, δεν σημαίνει ότι δεν έχει παρενέργειες εάν κάνουμε κατάχρηση. Ίσα – ίσα μπορεί να έχει δυνητικά επικίνδυνες για τη ζωή παρενέργειες.

Επίσης, τελευταία μπορούμε να βρούμε και αλείμματα από το μαλακό εσωτερικό μέρος του κουκουτσιού του βερίκοκου, αλλά και πάλι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ποσότητα που θα καταναλώσουμε. Συνίσταται ως ένα κουταλάκι του γλυκού ανά ημέρα.

Οι βιταμίνες του βερίκοκου

Δεν είναι όμως μόνο το κουκούτσι του βερίκοκου ωφέλιμο, αλλά το ίδιο το φρούτο έχει πολλές και σημαντικές βιταμίνες.

Βιταμίνη Α. Πλούσια σε αυτήν τα βερίκοκα συμβάλλουν στην καλή λειτουργία των ματιών. Και μάλιστα, η καθημερινή κατανάλωση τους καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες μας σε βιταμίνη Α

Βιταμίνη C. Γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, που προστατεύουν τα αγγεία και εμποδίζουν την οξείδωση της κακής χοληστερίνης.

Βιταμίνη Β3 (νιασίνη). Η νιασίνη συντελεί στην καλή υγεία του νευρικού συστήματος, καταπραΰνοντας τα συμπτώματα της νευρικότητας και του άγχους. Λόγω του ότι συμμετέχει στην απελευθέρωση ενέργειας από τις τροφές, η νιασίνη αυξάνει την ενέργεια του οργανισμού με αποτέλεσμα να συμβάλλει στη μείωση της κούρασης και κόπωσης.

Τι άλλο περιέχει: Είναι πλούσιο σε σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες για την ενίσχυση και την καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Επίσης, σε καροτενοειδή, όπως Β-καροτένιο, λυκοπένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Σε αυτά μάλιστα οφείλεται και το πορτοκαλί χρώμα του φρούτου, ενώ παράλληλα, το λυκοπένιο έχει συνδεθεί με την προστασία του καρκίνου του προστάτη.

  • Θυμηθείτε. Το κουκούτσι από το βερίκοκο είναι πάρα πολύ πικρό.
  • Θυμηθείτε! Το πικρό είναι αναγκαίο για τον καρκίνο.
  • Θυμηθείτε! Το πικρό ανοίγει την όρεξη και πολλοί καρκινοπαθείς δεν έχουν όρεξη και πεθαίνουν από καχεξία (υπερβολικό αδυνάτισμα).
  • Θυμηθείτε! Το κουκούτσι από το βερίκοκο έχει βιταμίνη Β17.
  • Θυμηθείτε! τα παλικάρια των φαρμακευτικών έθαψαν την εφαρμογή της επιστημονικής γνώσης στο πεδίο του καρκίνου και εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν άδικα.

Η βιταμίνη Β17 λοιπόν, είναι μία ουσία που βρίσκεται στους πυρήνες, δηλαδή στα κουκούτσια , των περισσότερων φρούτων. Τέτοια είναι τα βερίκοκα, τα μήλα, τα κεράσια, τα αχλάδια , τα δαμάσκηνα, τα μανταρίνια καθώς και τα αμύγδαλα. Η συγκέντρωση της βιταμίνης Β17  στους πυρήνες αυτών των φρούτων κυμαίνεται από 2-3%. Θυμηθείτε! Τα κουκούτσια από τα βερίκοκα στο μανάβη της γειτονιά σας έχουν την ίδια αξία με τα κουκούτσια από τα βερίκοκα των Χούνζα.

Επομένως:

• Τρώτε πικρά, τρώτε βερίκοκα και τα κουκούτσια τους.

• Πίνετε χυμό από φύλλα ελιάς ( χωρις ραντίσματα).

• Τρώτε ραδίκια και πίνετε το ζουμί τους με λεμόνι κάθε μέρα.

• Τρώτε αγκινάρες (πικρές).

• Πίνετε ζουμί από άγριες αγκινάρες (πολύ πικρό), Βολβούς (πικρό) ή Γαϊδουράγκαθο (silybuns marianum), αυξάνει την παραγόμενη γλουταθειόνη υπεροξειδάση: Εξαιρετικό τονωτικό – αποτοξινωτικό για όλες τις παθήσεις του συκωτιού.

Ας ακολουθήσουμε τη συμβουλή των καλύτερων γερμανών γιατρών, της περίφημης Επιτροπής Ε. Η Επιτροπή Ε, κατατάσει τα πικρά βότανα ως εξής:

* (1) κάσσια (quassia amara) * (2) γεντιανή * (3) άγρια αψιθιά. * (4) Φλοιός Gonolobus cocdurango, * (5) Centantium pulchellum, * (6) cot αρπαγόφυτο (από την έρημο Καλαχάρη της Αφρικής (τόβρίσκετε στα φαρμακεία). * (7) φλούδα νερατζιού. * (8) γαϊδουράγκαθο (cnicus benediktus). * (9) Ραδίκι. * (10) κανέλα. * (11) κόλιανδρος.

Οι πικρές αυτές τροφές ανοίγουν την όρεξη. Ο καρκινοπαθής συνήθως δεν έχει όρεξη και πεθαίνει από καχεξία. Διεγείρουν την ορμόνη γαστρίνη, που με τη σειρά της διεγείρει την παραγωγή και την απελευθέρωση υδροχλωρικού οξέως. Όλοι το γνωρίζουν: Τα πικρά βοηθούν στην όρεξη.

Αν το σώμα μας έχει μετατραπεί σε ζαχαροπλαστείο, από τα πολλά γλυκά, ποτά, πατάτες κ.λ.π., (όλα αυτά μετατρέπονται σε γλυκόζη) και συγχρόνως έχουμε απορρίψει την πικρή γεύση, δεν θα πάθουμε καρκίνο; Το κλειδί είναι η ισορροπία (ομοιόσταση στην ιατρική γλώσσα).

Τι μπορεί να κάνει η βιταμίνη Β17  στον οργανισμό μου;

Έχει παρατηρηθεί λοιπόν ότι η αμυγδαλίνη (βιταμίνη Β17) έχει ευεργετική δράση πάνω στα καρκινικά κύτταρα. Ωστόσο δεν θεωρείται φάρμακο κατά του καρκίνου, όταν αυτός έχει ήδη εκδηλωθεί. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η χρησιμοποίηση της αμυγδαλίνης( Β17) είναι περισσότερο προληπτική παρά θεραπευτική. Πιστεύεται ότι η χρόνια ανεπάρκεια σε αμυγδαλίνη ( Β17) οδηγεί σε μείωση της αντίστασης του οργανισμού στην ανάπτυξη κακοήθειας. Από την άλλη δεν έχουν παρατηρηθεί παρενέργειες από κατανάλωση μεγάλων δόσεων αμυγδαλίνης( Β17). Παρόλα αυτά συνίσταται η μέγιστη πρόσληψη αμυγδαλίνης( Β17) να μην υπερβαίνει τα 3 γραμμάρια την ημέρα.

Οι πληροφορίες είναι καθαρά ενδεικτικές και δεν αποτελούν ιατρική συμβουλή. Η χρήση τους πρέπει να γίνεται με μέτρο ή κατόπιν ιατρικής συμβουλής, αφού αλόγιστη χρήση μπορεί να επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα για την υγεία μας.