Πως λειτουργούν οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων


Οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή γλυκόζης, η οποία αποτελεί το βασικό καύσιμο για τον εγκέφαλο (και το υπόλοιπο σώμα). Όταν οι υδατάνθρακες διατηρούνται στο ελάχιστο στη διατροφή σου, το σώμα σου χρειάζεται να βρει εναλλακτικές πηγές ενέργειας και αρχίζει να διασπάει το λίπος για ενέργεια. Συνήθως, καταναλώνεις περισσότερη πρωτεΐνη και λίπος όταν μειώνεις τους υδατάνθρακες στη διατροφή σου. Ανάλογα με τον συγκεκριμένο τύπο διατροφής που ακολουθείς, μπορεί να εξαλείψεις τα φρούτα και τα αμυλούχα λαχανικά ή απλώς να τα φας σε μικρότερες μερίδες, λιγότερο συχνά.

Πλεονεκτήματα δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων

Δυσκολεύεσαι να ακολουθήσεις μια δίαιτα; Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων μειώνει την όρεξη. Αυτό πιστεύεται ότι συμβαίνει διότι τρως περισσότερες πρωτεΐνες και λιπαρά, χορταίνεις γρηγορότερα, αλλά εν τέλει τρως λιγότερες θερμίδες.

Είναι επίσης πιθανό να χάσεις περισσότερο βάρος σε σχέση με άλλες διατροφές. Αυτό γιατί το σώμα διώχνει το περίσσιο νερό από το σώμα, πράγμα που σημαίνει ότι χάνεις περισσότερο βάρος στην πρώτη ή δεύτερη βδομάδα.

Υπάρχει επίσης μια αύξηση στην καλή HDL χοληστερόλη σε μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, καθώς σε ενθαρρύνει να τρως περισσότερα υγιή λίπη για να αντικαταστήσεις μερικές από τις θερμίδες που δεν τρως από τους υδατάνθρακες.

Δημοφιλείς δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων

   - Keto

Η δίαιτα keto δίνει έμφαση στα υψηλά λιπαρά και στους χαμηλούς (ή καθόλου) υδατάνθρακες. Όταν το σώμα σου δεν παίρνει τόσους υδατάνθρακες (και όχι τόσο πρωτεΐνη) από το φαγητό, αρχίζει να διασπάει αποθέματα λιπαρών για ενέργεια – μια διαδικασία που λέγεται κέτωση. Αυτή η διαδικασία παράγει κετόνες, που αποτελούν μια εναλλακτική πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο αντι για γλυκόζη.

Το να μένεις σε αυτή την μεταβολική διαδικασία κέτωσης μπορεί να είναι δύσκολο, αφού το σώμα σου θα αρχίσει να καίει γλυκόζη όταν καταναλώνεις πολλούς υδατάνθρακες. Επιπλέον, όλο αυτό το λίπος που τρως θα αποθηκευτεί αν γυρίσεις πίσω στην κατανάλωση υδατανθράκων (που μπορεί να εμποδίσει την απώλεια βάρους). Παρόλο που η δίαιτα είναι αρκετά δημοφιλής και μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορα αποτελέσματα, μπορεί να είναι δύσκολο για κάποιους να την ακολουθήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

   - Δίαιτα Atkins

Η δίαιτα Atkins είναι ένα άλλο δημοφιλές μοντέλο χαμηλής κατανάλωσης υδατανθράκων που επικεντρώνεται σε τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και σε λιπαρά, αλλά είναι χωρισμένο σε «φάσεις» που σε βοηθούν να επαναφέρεις αργά ορισμένους «υγιεινούς» υδατάνθρακες σε μικρές μερίδες μόλις πετύχεις την απώλεια βάρους που θέλεις. Είναι λιγότερο αυστηρή από την δίαιτα keto και επιτρέπει ορισμένους υδατάνθρακες εν τέλει, ενώ η δίαιτα keto τους εξαλείφει για να κρατήσει το σώμα στην κατάσταση καύσης λίπους.

   - Δίαιτα South Beach

Παρόμοια με την Δίαιτα Atkins, η δίαιτα South Beach είναι μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων που διασπάται σε φάσεις που αργά επαναεισάγουν χαμηλά επίπεδα υδατανθράκων για μακροπρόθεσμη διατήρηση. Η βασική διαφορά από την Atkins ή την Keto είναι ότι δίνει έμφαση στα κρέατα χαμηλών λιπαρών ή λιπαρά υγιή για την καρδιά.

Με λίγα λόγια

Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων είναι ένας δημοφιλής και εύκολος τρόπος για απώλεια βάρους. Λειτουργούν περιορίζοντας τις επιλογές τροφίμων και οδηγούν σε συνολική μείωσης της θερμιδικής πρόσληψης. Κάποια πλάνα δίαιτας περιορίζουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων ενώ άλλα επαναεισάγουν τους υδατάνθρακες όταν φτάσεις τον στόχο απώλεια βάρους σου. Ωστόσο, οι υδατάνθρακες είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας της αποκατάστασης και μπορεί να επηρεάσει την απόδοση σε μερικούς αθλητές όταν κάνουν δίαιτα. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων, και είναι σημαντικό να σκεφτείς καλά τους στόχους και τον τρόπο ζωής σου όταν διαλέγεις την σωστή για διατροφή για εσένα.


Claire Muszalski

H Claire Muszalski είναι Registered Dietitian (εγγεγραμμένη διαιτολόγος) από το Academy of Nutrition and Dietetics  και πιστοποιημένη Health and Wellness Coach από το International Consortium for Health and Wellness Coaching. Έχει πτυχίο Bachelor of Science in Biology και μεταπτυχιακό Master’s degree in Clinical Dietetics και Nutrition από το University of Pittsburgh.

Λατρεύει να μιλάει και να γράφει για το φαγητό και το fitness και της αρέσει να χρησιμοποιεί την εμπειρία της ώστε να βοηθήσει τους άλλους να πετύχουν τους στόχους υγείας και ευεξία τους.

Είναι επίσης πιστοποιημένη instructor στην ποδηλασία σε κλειστό χώρο και αγαπάει την πνευματική και φυσική ώθηση που λαμβάνει από τα μαθήματα yoga και τρεξίματος. Όταν δεν καταφέρνει να διατηρηθεί fit, ζητωκραυγάζει για τις τοπικές ομάδες της περιοχής της στο Pittsburgh, ή μαγειρεύει για την οικογένειά της στην κουζίνα.