Φακές Μαύρες Beluga Εισαγωγής
Διαθέσιμες Επιλογές
Περιγραφή
Οι πολύτιμες φακές Beluga είναι γνωστές και ως «το χαβιάρι των φυτών» χάρη στο στρογγυλό τους σχήμα, στο υπέροχο μαύρο γυαλιστερό χρώμα και στην υψηλή τιμή τους που τις κάνουν να ξεχωρίζουν.
Οι μαύρες φακές Beluga έχουν μια λεπτή και πολύ ιδιαίτερη γεύση που δεν θυμίζει και πολύ τα άλλα μέλη της οικογένειας (καφέ, πράσινες και κόκκινες φακές). Το σίγουρο είναι ότι προσθέτουν μια ξεχωριστή πινελιά νοστιμιάς ακόμη κι αν συνδυαστούν με τα πιο συνηθισμένα υλικά. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο βρίσκονται πολύ ψηλά στις προτιμήσεις εκείνων που αναζητούν γαστρονομικές συγκινήσεις.
Beluga: Μια κυρία με πολύ υψηλή διατροφική αξία
Οι μαύρες φακές Beluga, όπως εξάλλου κι όλα τα όσπρια, είναι μια τροφή πολύ υψηλής διατροφικής αξίας, πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Οι ανθοκυανίνες που ευθύνονται για το σκούρο χρώμα τους είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά τα οποία βρίσκουμε επίσης στα βατόμουρα και στα μύρτιλλα. Με βάση τα διατροφικά τους στοιχεία, μισό φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές Beluga περιέχουν περίπου 12 γραμμάρια πρωτεΐνης και 9 γραμμάρια φυτικών ινών, δηλαδή ένα δυνατό συνδυασμό που μπορεί να μας δώσει ενέργεια για πολύ περισσότερο χρόνο από τις άλλες τροφές. Για τον ίδιο λόγο είναι και εξαιρετική τροφή για εκείνους που ακολουθούν χορτοφαγική δίαιτα, ιδιαίτερα αν συνοδεύονται από ρύζι ή στάρι ώστε να γίνεται η μεγαλύτερη δυνατή πρόσληψη πρωτεϊνών.
Η σωστή προετοιμασία
Η προετοιμασία της μαύρης φακής Beluga δεν διαφέρει από την προετοιμασία που κάνουμε για οποιοδήποτε άλλο είδος φακής.
Αρχικά τις ξεπλένουμε καλά με κρύο νερό και τις βάζουμε να βράσουν στην κατσαρόλα για 20-25 λεπτά περίπου. Η ιδανική αναλογία είναι ένα μέρος φακής και τέσσερα με πέντε μέρη νερό. Υπολογίζουμε περίπου 60 γραμμάρια φακές Beluga ανά άτομο.
Είναι προτιμότερο να τις αλατίσουμε μετά το βράσιμο γιατί το αλάτι καθυστερεί τη διαδικασία μαγειρέματος και οι φακές μαλακώνουν.
Με τι ταιριάζουν οι μαύρες φακές Beluga
Οι πολύτιμες μαύρες φακές έχουν μια ξεχωριστή γεύση που τις βάζει ψηλά στη λίστα των προτάσεων πολλών εστιατορίων. Πολλοί σεφ σερβίρουν τις φακές Beluga με χτένια και φουά γκρα και δημιουργούν εξαιρετικά γαστρονομικά εδέσματα.
Χάρη σε αυτή την ιδιαίτερη γεύση που θυμίζει ξηρούς καρπούς, οι μαύρες φακές συνδυάζονται αρμονικά με τα καπνιστά και ταιριάζουν πολύ με τα αλλαντικά, το καπνιστό χοιρινό και τον καπνιστό σολομό.
Γίνονται επίσης πολύ νόστιμες σε σούπα ή πουρέ, ιδιαίτερα αν αρωματίσουμε με ελάχιστο λάδι τρούφας που αναδεικνύει την λεπτή τους γεύση. Αν συνδυάσουμε τις φακές με ρύζι, ιδανικό είναι το μπασμάτι αρωματισμένο με κουρκουμά.
Οι μαύρες φακές Beluga συνδυάζονται εξαιρετικά με πολλά λαχανικά και δίνουν γεύση και χαρακτήρα ακόμη και στην πιο ταπεινή σαλάτα. Μπορείτε να τις δοκιμάσετε με baby σπανάκι ή iceberg, κόκκινο λάχανο, καρότο, παντζάρια, ντοματίνια, αγγούρι, αβοκάντο, ελιές, τυρί κρέμα και ό,τι άλλο υλικό σας αρέσει. Οι συνδυασμοί είναι αναρίθμητοι.
Οι φακές Beluga μπορούν επίσης να μεταμορφωθούν σε ένα πεντανόστιμο «ριζότο» αν τις σιγομαγειρέψουμε με την τεχνική αυτή, προσθέτοντας σταδιακά τον ζωμό λαχανικών κι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να βράσουν και να χυλώσουν.
Πηγή: olivemagazine.gr