Γαϊδουράγκαθο Σπόροι 150γρ.

Γαϊδουράγκαθο Σπόροι 150γρ.

Κωδ. Προϊόντος: ΠΑΡ-ΒΟΤ-010
Απόθεμα: Διαθέσιμο
Οι τιμές ενδέχεται να αλλάξουν χωρίς προειδοποίηση.
2.50€

Περιγραφή

Το γαϊδουράγκαθο, είναι γνωστό και ως Σίλυβο το Μαριανό, και στο εξωτερικό ως Milk thistle. Εκτός από το μωβ αγκαθωτό λουλούδι, χαρακτηρίζεται και από λευκές “φλέβες” στα φύλλα του και απαντάται κυρίως σε Μεσογειακές χώρες. Από αρχαιοτάτων χρόνων το θεωρούσαν θεραπευτικό βότανο, ενώ τα οφέλη του για την υγεία το έχουν κρατήσει μέχρι σήμερα στο προσκήνιο. Πλέον, μπορούμε εύκολα να βρούμε σπόρους, λάδι γαϊδουράγκαθου, βάμμα, καθώς και συμπληρώματα με γαϊδουράγκαθο, που συνήθως περιέχουν το εκχύλισμά του ή σκόνη του φυτού.

Αποτοξίνωση συκωτιού με γαϊδουράγκαθο

Η σιλυμαρίνη, η βασική δραστική του ουσία, είναι αυτή που κατά κύριο λόγο ευθύνεται για τα οφέλη του. Χάρη στην αντιφλεγμονώδη και την αντιοξειδωτική δράση της, χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την η υγεία του ήπατος.  Συχνά, το γαϊδουράγκαθο θεωρείται από τις πρώτες επιλογές για αποτοξίνωση συκωτιού με βότανα, αλλά και σαν βοήθημα για το λιπώδες ήπαρ. Αν και χρειάζονται κι άλλες έρευνες γύρω από τη δράση του, πιστεύεται ότι έχει την ικανότητα να μειώνει τις βλάβες στο συκώτι που προκαλούνται από ελεύθερες ρίζες ή διάφορες παθήσεις, όπως η αλκοολική λιπώδης διήθηση.

Βοήθημα στην Ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι μια δερματοπάθεια όπου τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να προκαλούνται κοκκινίλες, φολίδες και ξεφλούδισμα στην επιδερμίδα. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στην ψωρίαση και το συκώτι, και όταν σε αυτό συσσωρεύονται τοξίνες, η κατάσταση επιδεινώνεται. Για το λόγο αυτό, το γαϊδουράγκαθο θα μπορούσε να συμβάλλει στην καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος, μιας και ενισχύει την λειτουργία του συκωτιού, ενώ σύμφωνα με το Αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Ψωρίασης αναστέλλει την παραγωγή Τ-κυττάρων, μια αυτοάνοση απόκριση που συμβαίνει στην ψωρίαση!

Δυνατά Οστά

Τελευταία, άρχισε να μελετάται ο ρόλος του γαϊδουράγκαθου στην υγεία των οστών. Μέχρι στιγμής, σχετικές μελέτες έδειξαν ότι μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της οστικής απώλειας και να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, ειδικά στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Σύμμαχος στη μάχη κατά της ακμής

Η ακμή είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια και συχνά προκαλεί έντονα σημάδια. Το οξειδωτικό stress στο σώμα προωθεί την ανάπτυξή της. Έτσι, προτείνεται ότι το γαϊδουράγκαθο, ως αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες μπορεί να αποτελέσει έναν καλό σύμμαχο για άτομα με ακμή. Μάλιστα, σχετική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο “Journal of Clinical & Experimental Dermatology Research” άτομα που λάμβαναν 210 mg σιλυμαρίνης την ημέρα (σε 3 δόσεις) παρατήρησαν 53% μείωση στα σημάδια ακμής (π.χ. σπυράκια, μαύρα στίγματα κ.ά)!

Γαϊδουράγκαθο: Παρενέργειες

Γενικά, το γαϊδουράγκαθο αν καταναλώνεται σε κατάλληλη δόση φαίνεται να είναι ασφαλές. Παρόλα αυτά κάποιες πιθανές παρενέργειες είναι:

  • Πεπτικές διαταραχές
  • Κνησμός
  • Πονοκέφαλος

Γαϊδουράγκαθο: Αντενδείξεις

Άτομα με διαβήτη, καλό είναι να συμβουλεύονται το γιατρό τους, καθώς η λήψη συμπληρώματος ενδεχομένως να ρίξει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, δεδομένου ότι μπορεί να έχει οιστρογονική δράση, άτομα με ορμονικές διαταραχές (κυρίως γυναίκες) είναι θεμιτό να σκεφτούν την αποφυγή του.

Το γαϊδουράγκαθο ανήκει στην οικογένεια των αστεροειδών φυτών, όπως η μαργαρίτα, το χαμομήλι, το χρυσάνθεμο και ο ηλίανθος. Αν κανείς είναι αλλεργικός σε κάποιο από αυτά, υπάρχει πιθανότητα να εκδηλώσει αλλεργία και στο γαϊδουράγκαθο. Επωφεληθείτε λοιπόν από τα οφέλη του και ανακαλύψτε αν το γαϊδουράγκαθο ταιριάζει στις ανάγκες σας!

ΠΗΓΗ: itrofi.gr

Το  γαϊδουράγκαθο είναι  μια  μονοετής  ή  διετής  αγκαθωτή  πόα, με  φύλλα ανοιχτοπράσινα  με  άσπρα  νεύρα  και  οδοντωτές  άκρες, ενώ  τα  άνθη  του  έχουν  μωβ  χρώμα. Είναι  πολύ  αποτελεσματικό  στην  αντιμετώπιση  παθήσεων  του  ήπατος  και  ιδανικό  κατά  τη  διάρκεια  της  αποτοξίνωσης  από  το  αλκοόλ, καθώς  έχει  αντιοξειδωτικές  ιδιότητες. Δρα  ως  προαγωγό  της  έκκρισης  γάλακτος  κατά την διάρκεια του θηλασμού και  επίσης συνεισφέρει  σε  προβλήματα  της χοληδόχου  κύστης. Τέλος, χρησιμοποιείται  ως  μαλακτικό κατά  των  κολικών, της  δυσεντερίας  και  των  αιμοπτύσεων.

Οι πληροφορίες είναι καθαρά ενδεικτικές και δεν αποτελούν ιατρική συμβουλή. Η χρήση τους πρέπει να γίνεται με μέτρο ή κατόπιν ιατρικής συμβουλής, αφού αλόγιστη χρήση μπορεί να επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα για την υγεία μας.