Θυμάρι Αποξηραμένο 50gr

Θυμάρι Αποξηραμένο 50gr

Κωδ. Προϊόντος: BOT107
Απόθεμα: Διαθέσιμο
Οι τιμές ενδέχεται να αλλάξουν χωρίς προειδοποίηση.
1.00€

Περιγραφή

Τιμή κιλού: 24,00€

Για μεγαλύτερες ποσότητες η τιμή υπολογίζεται με βάση την τιμή κιλού.

Χρησιμότητα φυτού

Εξαιρετικά χρήσιμο φυτό και από τα καλύτερα αντισηπτικά και τονωτικά βότανα. Είναι μάλλον το φυτό με τις περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες. Το εκχύλισμά του μπορεί να προλάβει το κρύωμα, ρίχνει τον πυρετό, καταπολεμά τη γρίπη, τις εντερικές διαταραχές και δερματικές λοιμώξεις. Αντισπασμωδικό των πεπτικών οδών, διευκολύνει την πέψη, ηρεμεί τις νευρικές συσπάσεις του στομάχου και του εντέρου. Ακόμη βοηθά στην μείωση του άγχους και της πνευματικής κατάπτωσης. Από τα καλύτερα μυρωδικά για τα ψητά κρέατα. Η χρησιμότητά του ήταν γνωστή από την αρχαιότητα: Οι Αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, οι Ρωμαίοι στρατιώτες έκαναν  μπάνιο σε νερό αρωματισμένο με θυμάρι για να νοιώθουν δυνατοί και οι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν για τις αρωματικές του ιδιότητες.

Εσωτερική χρήση - Εκχύλισμα:

  • Βάζουμε τρία κουταλάκια σε ένα λίτρο καυτού νερού. Το αφήνουμε 15 – 20 λεπτά και μετά το στραγγίζουμε. Πίνουμε τρία φλιτζάνια την ημέρα κατά προτίμηση μετά το φαγητό, ή κατά περίπτωση για την αντιμετώπιση εντερικών διαταραχών, στο βήχα στη γρίπη, για την τόνωσή μας, για τη μείωση  του άγχους. Δεν συνιστάται συνεχής χρήση.
  • Εναλλακτικά μπορούμε να ρίξουμε ένα κουταλάκι θυμαριού, σε ένα μπρίκι  με νερό, να το αφήσουμε να βράσει και αφού το σουρώσουμε να το πιούμε.

Εξωτερική χρήση:

  • Με θυμαρέλαιο μπορούμε  να κάνουμε  επάλειψη και καθαρισμό πληγών. Θυμαρέλαιο φτιάχνουμε τοποθετώντας κλαδάκια από θυμάρι μέσα σε ένα μπουκάλι από ελαιόλαδο  για 15 μέρες περίπου.
  • Ένα ζεστό μπάνιο με νερό που περιέχει  εκχύλισμα θυμαριού, προσφέρει ευεξία, ξεκούραση και ανακουφίζει από τους πόνους  των ρευματικών παθήσεων.

Στη  μαγειρική χρησιμοποιείται (ξερό ή δροσερό) για τις εξαιρετικές αρωματικές του ιδιότητες. Αρωματίζει ευχάριστα, κρέατα, ψάρια, κόκκινες σάλτσες, ακόμη και όσπρια. Με το θυμάρι μπορούμε να φτιάξουμε νόστιμές μαρινάδες , ενώ με το θυμαρέλαιο αρωματίζουμε τα φαγητά και τις σαλάτες μας.

Τέλος πρέπει να αναφερθεί ότι από το θυμάρι παράγεται το εξαιρετικής ποιότητας  «θυμαρίσιο μέλι»,  με το γνωστό  υπέροχο άρωμα και γεύση και τις  ευεργετικές του  ιδιότητες.

Προσοχή στη χρήση

Όπως όλα τα βότανα και αρωματικά φυτά έτσι και το θυμάρι πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή.  Η συνεχής και αλόγιστη χρήση του μπορεί να προκαλέσει   δυσλειτουργία  του θυροειδούς,  καθώς και ζαλάδες, διάρροια και καρδιακή κατάπτωση. Επίσης δεν συνιστάται η χρήση του από υπερτασικούς γιατί ανεβάζει την αρτηριακή πίεση.
Οι πληροφορίες είναι καθαρά ενδεικτικές και δεν αποτελούν ιατρική συμβουλή. Η χρήση τους πρέπει να γίνεται με μέτρο ή κατόπιν ιατρικής συμβουλής, αφού αλόγιστη χρήση μπορεί να επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα για την υγεία μας.